Home / аларм / Чадорите за сонце не нè штитат од сонцето

Чадорите за сонце не нè штитат од сонцето

Ново истражување покажало дека чадорите за сонце не го спречуваат минувањето на штетните зраци кои доаѓаат од сонцето.

Blumov-sindrom sonceНаучниците од Универзитетот во шпанскиот град Валенсија спровеле интересно истражување во кое поставиле сензор за ултравиолетово зрачење на основата на чадорот за да видат дали зраците минале низ чадорот.

Научниците откриле дека 34% од UV зрачењето минале низ чадорот, што значи дека личноста која лежи под чадорот не е заштитена од овие штетни зраци.

Чадорот го задржува директното зрачење кое доаѓа од сонцето, но дел од распрснатото зрачење, на кое вкупно отпаѓаат 60 % од зрачењата, доаѓа до земјата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top