Home / нови лекови / Ботокс за лекување на рак на желудник?

Ботокс за лекување на рак на желудник?

Ботоксот освен за пеглање на брчките, наскоро може да стане ефикасен третман за лекување на рак на желудникот,  покажало клиничкото испитување на пациенти во Норвешка. Ботокс инекциите можат да го спречат  растот на туморот, пишува Daily Mail.

botoksГо блокираат ослободувањето на невротрансмитерот ацетилхолин од нервните клетки, кој е одговорен за размножување на туморските клетки. Затоа, клетките стануваат повеќе чувствителни и не растат.

– Антикарциногените ефекти од ботоксот се неверојатни, а воо стомакот може да се вметне преку гастроскопија при што  пациентот ќе биде во болница  само неколку часа – изјавил авторот на истражувањето.

Тој и неговите колеги ќе продолжат со понатамошна истрага за ефектот на ботоксот кај болни од рак и веруваат дека тој е значително помалку токсичен од хемотерапија и може да стане ефикасен третман за лекување на малигни заболувања

Zdravstvo24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top