Home / Болести и лечење / Без ова во телото – имунитетот веднаш опаѓа и ќе се разболувате

Без ова во телото – имунитетот веднаш опаѓа и ќе се разболувате

Нова американска студија била направена во лабораторија користејќи крвни клетки, и следењето на појавата, во зависност од воспалението од недостатокот на цинк. Наодите од истражувањето објавени во списанието „Cell Reports“ укажуваат на тоа дека цинкот игра клучна улога во имунолошкиот систем, преку врзување за специфичните протеини и запирање, или стимулирање на имунолошкиот систем на човечките реакции. 

vest_zdrave_grickalice2_1362835742_670x0Покрај тоа, авторите на студијата најдоа врска помеѓу дефицитите и тешкото воспаление како резултат на потресниот имунитет.

Сепак научниците истакнуваат дека е неопходно да се спроведат подетални истражувања кои ќе потврдат која доза, колку долго, точно на кој болесници е потребно да се даде цинк, во облик на дополнителна прехрана, како би се постигнал целен ефект на намалувањето на воспалената реакција.
Богатите извори на цинк се: оревите, семињата, квасецот, овесот, остригите, интегралните житарици, свинското месо, црниот дроб, жолчката од јајце и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top