Home / аларм / Ако ве касне стршлен направете го ова и спасете си го животот

Ако ве касне стршлен направете го ова и спасете си го животот

Во некои случаи може да дојде до шок, алергиска реакција, и тогаш ситуацијата е многу опасна по животот и здравјето.

Најубаво е да се избегнуваат авантурите на места каде има стршлени, но ако веќе дојде до тоа да ве касне стршлен, веднаш истиснете го местото и ставете ладен облог.

Доколку отечете, веднаш треба да побарате лекарска помош без одложување, или ако почувствувате некаква алергиска реакција.

Ако нема лекар во близина, а човекот е во состојба на шок, симптомите може да се ублажат со адреналинска инјекција, однапред подготвена. Потребно е да имате и таблети за такви појави кои ќе ви ги препорачаат од аптека.

Ако немате лед, може да употребите и метална лажица или друг ладен предмет за отокот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top