Home / природен лек / Афион: Опасен, но и неверојатно лековит – лечи рак, треска, нерви, срце..

Афион: Опасен, но и неверојатно лековит – лечи рак, треска, нерви, срце..

Семето од афион е она што се деривира и преработува од растнието афион (Papaver somniferum). Овие семиња не содржат наркотични својства.

afionВо Индија, семето од афион се користело во Дал и Раита за зимница, или за популарниот индиски специјалитет „тадка“. Афионот се култивира повеќе од 3.000 години. За време на вториот милениум, жените ги култивирале цветовите од афион поради исклучителните медицински состојки (од афионот се прави морфиум).

Муслиманските и арапските земји го користеле како лек и наркотик за време на 6-тиот век. Семето од афион се одгледува во разни европски нации и земји, а се одлгедува и надвор од Европа, како на пример во Австралија, Турција и Индија. Освен тоа што се користи како додаток за храна, од семето се прави и масло кое има големи нутритивни квалитети.

Здравствени бенефиции од афионот:

-.Семето од афион е ефективно во спречување на жедта, треска, воспаление, констипација, и иритација на абдоменот.

-.Семето од афион е една од најпотребните состојки во современата медицина.

-.Семето од афион игра важна улога во дневната доза на минерали која треба да ја примите. Тој е богат со јод, манган, цинк, магнезиум и јаглен.

-.Маслото од афион е корисно при лечење на карцином, бидејќи содржи моносатурирани масни киселини.

-.Ова семе може да се користи и како лосион за кожа во комбинација со млеко. Добро ја навлажнува кожата.

-.Семето од афион содржи линолеична киселина која е корисна во превенцијата од срцеви болести и болки во абдоменот.

-.Семето претставува одлична доза на масни киселини кои се потребни за физиолошката состојба на телото. Богато е со омега-3 масни киселини.

-.Семето се користи и како наркотик за да олесни болка. Помагаат при лечење на респираторни болести, инфективни болести, дијареа, и проблеми со спиење.

-.Семето од афион содржи помала количина на алкалоиди кои се користат при лечењето од нервни болести.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top