Home / Болести и лечење / 5 сиптоми за АЛАРМ – не ги игнорирајте може да ви спасат живот

5 сиптоми за АЛАРМ – не ги игнорирајте може да ви спасат живот

Овие 5 најважни пораки за вашето тело ќе можете да ѓи прочитате во вашиот дом, а можат да ви го спасат животот!

urinaУрина

Во урината се наогаат 70% од параметрите кои укажуваат во која состојба е вашето тело. Бојата и мирисот на урината е важен индикатор, што треба дополнително да се обрне внимание.

Заби

Промени во устата може да биде прв индикатор за болести на срцето, белите дробови, дигестивниот систем и други делови од вашето тело. Не ги замерувајте промените на забите и непцата и јавете се на лекар.

urinarna-inkontinencijaa-llТежина

Зголемување и губење на тежината не треба да се игнорира. Ако во кратко време сте се здобиле вишок на килограми, тоа може да се должи на  хормоналната нерамнотежа и проблеми со тироидната жлезда, задржување на водата во телото за време на бременоста и проблеми со срцето и бубрезите. Истото важи и за ненадејно губење на тежината.

Кожа

Ако забележите некои значајни промени, како што се промена на боја, нови достигнувања, дамки можеби ќе треба  да се консултираатесо лекар. Посета на дерматолог е многу едноставно, а може многу да се спречи .

Нокти

Промени во рацете и нозете може да укажуваат на различни болести. Ако забележите дека вашите нокти форма, текстура или промена на бојата, видите лекар за да се утврди причината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top