Home / природен лек / 5 работи кои ќе ви го спасат животот

5 работи кои ќе ви го спасат животот

Некои од најмоќните лекови на планетата отсекогаш биле затскриени во храната и зачините. Добар дел од нив не се патентирани и се користени од памтивек, негувајќи ги телата, како и спречувајќи разни водови на болести, за разлика од сегашните вложени мултимилијарди долари во создавање на производи од компании кои што едноставно работат за профит. Ваквите лекови вределе толку многу во антиката што нивната вредност се мерела во тежината на златото и цели цивилизации.


bijeli_luk1 Лук – Всушност има неколку стотици терапевтски својства, а едно од нив е убиството на туберколозата, кои мејнстрим медиумите ја нарекоа белата чума. Минатата година во една студија објавена од рецензирано научно списание, се покажало дека лукот е способен за инхибиција на широк спектар на повеќе дроги отпорни на туберколозата.

Авторите заклучиле дека употребата на лукот може да биде од голема важност за јавното здраство.

Лукот е анти-ифективно својство и како што е докажано може да ги инхибира следните патогени како што се Амебата, Колерата, Клостридиум, Цитомегаловирусот, Дерматофитозите (еден вид на габични инфекции), Пневмококални инфекции, Херпес симплекс вирус тип 1, Херпес симплекс вирус тип 2, и многу други.

pcela med2 Мед- пчелите произведуваат широк спектар на терапевтски супстанци, како што се прополисот, пчелиниот восок, поленот и др.

Медот е еден од најмоќните исцелителни агенти на природата Спречува бактериски инфекции, инфекции со кандида (и покрај фактот што медот содржи шеќер, тој покажва анти-габични својства), Конјуктивитис, Дерматитис, Дијабетичен Чир, Херпес поврзан со чир. Постојат голем број на намени на медот.

ripe red apple with green leaf isolated on white3 Јаболката – едно јаболко на ден може да ве оддалечи од лекарите, особено од специјалистите за рак. Едно од најпознатите етаблирани здраствени придобивки од конзумирањето на јаболката е намалувањето на колоректален карцином.

Со конзумација на поголем број на јаболки многу е помала веројатноста да се развие оваа потенцијална фатална болест.

Еве неколку здраствени придобивки од јаболкото: ја намалува стапката на стареењето, ги спречува алергиите, дијареата, инсулинската резистенција, ракот на црниот дроб.

5 Куркума – веројатно најважната билка во светот позната и како „Златна божица“, во древните индиски исцелителни традиции.

132-Slideshow-5-Foods-That-Could-Save-Your-LifeИма повеќе од 500 апликации во превенцијата на болестите и лекувањата. Еве некои од заболувањата кои можат да бидат спречени од страна на куркумата (во заградата се броевите на направените студии за посочените заболувања)
Оксидативен стрес (160), Воспаление (51), Оштетување на ДНК (48), Рак на дојката (60), Рак на дебелото црево (60), Оштетување на црниот дроб (34), Алцхајмерова болест (34), Тумори (23).

4 Сончевата светлина може да поседува енергија со вистинска метаболна вредност и затоа е извор на употреблива енергија за телото. Во многу реална смисла може да се смета за еден вид на храна на нашата кожа, а во некои од студиите се покажала како еден вид на заштита од девет видови на рак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top