Free songs
Home / Болести и лечење / Вистината за ракот: Зошто одредени луѓе заболуваат од оваа кобна болест?!

Вистината за ракот: Зошто одредени луѓе заболуваат од оваа кобна болест?!

Иако чести се приказните за тоа дека главни виновници за нечие заболување од тумор се гените или било какви канцерогени материи, речиси ништо од овие тврдења не е вистина… Во продолжение дознајте зошто некој се разболува, а некој не од оваа страшна болест:

BOLNICA-300x182Имено, колку и да звучи неверојатно, кога станува збор за малигните болести, човековото тело е, наједноставно кажано, лотарија! Едноставно, нема поврзаност со тоа како живеете, како се храните или што правите – ако немате среќа, реалноста е сурова, но ќе добиете рак.

Иако со години научниците тврделе дека физичката неактивност, пушењето, алкохолот, лошата исхрана или гените се главните предизвикувачи на туморите, најновите испитувања ги негираат сите овие тврдења. Новите резултати покажуваат дека оние кои што добиле тумор едноставно, немале среќа!

Истражувањата укажуваат на тоа дека две третини од туморите настануваат поради целосно случајни и неочекувани мутации на клетките при нивната поделба, појава која што во целост е вон човековата контрола.

Значи, човекот може да живее здраво, редовно да вежба и правилно да се исхранува, а сето тоа е добро за да се намалат некои други здравствени ризици, меѓутоа воедно, тоа не е никаква гаранција дека тој нема да добие рак!

Така, новите истражувања врз 31 вид на тумори покажале дека само 9 од нив се поврзани со гените и стилот на животот, додека причините за појава на останатите тумори немале никаква поврзаност со тоа, објавува “The Independent”.

Американските научници објавиле и дека некои видови на рак едноставно е невозможно да се спречат, па затоа би требало да се работи повеќе околу раното откривање на болеста, за истата да може да се излечи во првиот стадиум.

“Сега кога знаеме дека две третини од видовите на тумори се појавуваат поради необјаснивите мутации во ДНК при делбата на клетките, тогаш постојат сосема малку нешта што можеме да ги направиме за да ја спречиме болеста”, порачале експертите.

Сепак, претходните тврдења не важат за ракот на белите дробови и ракот на кожата, чии што причинители навистина имаат поврзаност со лошите животни навики, односно со пушењето и претераното изложување на УВ зраци, без оглед дали тоа е сончањето или солариумот.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top