Free songs
Home / природен лек / Смоквите – чудо за мозокот, коските, холестерол

Смоквите – чудо за мозокот, коските, холестерол

Смоквите изобилуваат со калиум, калциум, железо, фосфор, бакар, како и со витамините Б6, Ц и бетакаротен.

smokva2-300x225Смоквите изобилуваат со соединенија со потенцијално антиканцерогено дејство, наречени бензалдехид и кумарин. Магнезиумот кој го има во големи количини во смоквите е еден од основните елементи кој го штити нервниот систем од стрес. Исто така, многу е важен за коските, имунолошкиот систем и здравјето на мозокот.

Пектинот е тип на влакно кое го намалува холестеролот во крвта, додека триптофанот помага кај проблемите со циркулацијата, како и кај несоницата.

Големата содржина на природни шеќери обезбедува мозокот да работи побрзо, односно подобро да прима и да обработува информации.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top