Free songs
Home / аларм / Од оваа навика може да добиете рак на јајници

Од оваа навика може да добиете рак на јајници

Ризикот од појава на рак на јајниците се зголемува за речиси една четвртина доколку користите пудра за тело, порачуваат научниците. Во новото американско истражување, се изнесува фактот дека 40% од жените секојдневно користат пудра за тело како дел од личната хигиена. Но, научниците предупредуваат дека честичките од пудрата можат да патуваат низ женското тело.

jajnik zena

Истражувачите анализирале податоци од 8.525 жени со дијагностициран рак на јајниците кои користеле пудра за тело во споредба со 9.800 жени кои не добиле рак.

Резултатите, објавени во магазинот Cancer Research Prevention укажуваат дека редовната употреба на честичките прав по туширање, го зголемуваат ризикот од тумор на јајниците за 24%.

Истражувачите нагласуваат дека резултатите се однесуваат само на пудра која се користи во подрачјето на гениталиите, а не на остатокот од телото.

Зошто пудрата е штетна? – повеќе информации за ова и за истражувањето прочитајте на следниот – ЛИНК

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top