Free songs
Home / Болести и лечење / Болката во грбот погубна за мозокот

Болката во грбот погубна за мозокот

Ако долго време ве боли грбот и ја одложувате терапијата, може да дојде до намалување на сивата маса на таламусот и трајни промени на мозокот, предупредуваат експерти од американскиот Нортвестерн универзитет.

bolka-vo-vratotТаламусот, инаку е дел задолжен за одлучување и социјално однесување на луѓето.

– Лицата со константна болка во грбот имаат намалена активност во одреден дел од мозокот, а промените кои се случуваат со време ја намалуваат ефикасноста на терапијата.

До овие заклучоци се дошло врз основа на паралелни испитувања на здрави луѓе и на оние кои имаат хронична болка во грбот.

– Прегледот со скенер покажал дека кај другите 11 отсто е помала сивата маса во однос на здравите, истакна др. Ванија Апкаријан од истражувачкиот тим.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top